Vjerski propis u nadležnosti institucije ili pobožnost po ličnom izboru
Postanimo ljudstvo i karakter na kraju Ramazana!
Druzenja

Druzenja

Tribine i predavanja

Tribine i predavanja

Dova

Dova

Džennaza

Džennaza

Šerijatsko vjenčanje

Šerijatsko vjenčanje

Rodjenje djeteta – Akika
Tevhid

Tevhid

Mevlud

Mevlud

Hadždž

Hadždž

Zašto Bosanska škola?

Zato što narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići. A bez toga sjećenja naša djeca neće biti potpuni ljudi. Mi moramo svijest o našem jeziku mijenjati, jer je to naše blago broj jedan. A, najbolje mjenjanje svijesti jeste da odvojimo malo vremena i nedeljom dovedemo djecu u školu bosanskog jezika.

Naša IBEKO zajednica ima školu vec nekoliko godina. Druge zajednice bi jedva dočekale da imaju školu. Zato dragi roditelji iskoristimo ovu šansu koju pruža naša zajednica i upišimo djecu u školu bosanskog jezika jer, jezik Bošnjaka odnosno bosanski jezik je temelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine koji otvara Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, a ni u kom smislu ih ne zatvara. Samo sa znanjem bosanskog jezika naša djeca će moći jačati naše bošnjačko nacionalno biće i promovisati najbolje vrijednosti naše Bosne i Hercegovine u americkom Melting pot-u.

Bosanski duh ili ideja Bosne je onaj nematerijalni stvaralački princip porođen na veličanstvenom raskršću civilizacija što se tako divno Bosna zove, koji omogućava razvijanje i izražavanje odnosa čovjeka prema ukupnosti zbilje i prema samome sebi. To je bitno stvaralački princip i njegova najbliža lokacija je ljudski jezik kao sredstvo izražavanja i kao nezamjenjivo mjesto čuvanja smisaonih sadržaja i relacija.

Stoga je bosanski duh ili ideja Bosne prije svega bosanski jezik. Bosanski jezik je jedan i jedinstven jezik i on se, kako je poznato, odlikuje najmanjom mogućom razlikom između regionalnih govora na prostoru sopstvenog prostiranja i najvećom mogućom bliskošću između običnih govora i onoga što se smatra jezikom kulture ili literature. U tom smislu bosanski duh i ideja Bosne se mogu označiti kao izuzetno homogen fenomen najbolje izražen u i sa bosanskim jezikom.

Danas neki pokušavaju na svaki način razoriti i narušiti im to iskonsko pravo samo zato što su ideja Bosne i bosanski duh oblikovani u bosanskom jeziku neuništivo realiziraju se kroz: duh otvorenosti, duh tolerancije, duh saživljavanja i suradnje, duh naiviteta, duh opuštenosti, duh otvorenosti,i duh tolerancije.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.