Namaz

Namaz

Zekat

Zekat

Post (Ramazan – Ramadan)

Post (Ramazan – Ramadan)

Hadždž

Hadždž

Mevlud

Mevlud

Tevhid

Tevhid

Rodjenje djeteta – Akika

Rodjenje djeteta – Akika

Šerijatsko vjenčanje

Šerijatsko vjenčanje

Džennaza

Džennaza

Dova

Dova

Tribine i predavanja

Tribine i predavanja

Druzenja

Druzenja

Historija džemaata

U KUR'ANU PISE: “ALLAH POZIVA U KUCU MIRA I UKAZUJE NA PRAVI PUT ONOME KOME ON HOCE. ONE KOJI CINE DOBRA DJELA CEKA NAGRADA, I VISE OD TOGA!

LICA NJIHOVA NECE TAMA I SJETA PREKRIVATI; ONI CE STANOVNICI DZENNETA BITI, U NJEMU CE VJECNO BORAVITI. A ONE KOJI CINE NEVALJALA DJELA CEKA KAZNA SRAZMJERNA ONOM STO SU POCINILI; NJIH CE POTISTENOST PREKRIVATI, NIKO IH OD ALLAHA NECE ZASTITITI, LICA CE IM BITI TAMNA KAO DA SU SE NA NJIH SPUSTILI DIJELOVI MRKLE NOCI; STANOVNICI VATRE CE ONI BITI, I U NJOJ CE VJECNO BORAVITI! (JUNUS: 25, 26 I 27)

Predstavljanje IBECO dzemata i organizacije cemo zapoceti sa konstutacijom da je prvi dzemat jos u Mekki uspostavio Allahov Poslanik Muhammed Alejhisselam, koji je djelovao u sjeni i cesto podaleko od ociju javnosti. Drugi dzemat je uspostavljen u Medini koji predstavlja pretecu svih kasnijih dzemata koji ce nastati. Ako povucemo paralelu u nacinu ustrojstva, organizacije, hijerarhije i aktivnosti naci cemo mnogo slicnosti sa nasim dzematima, ali takodjer i razlicitosti koje su uvjetovane jedinsvenom poslanickom harizmaticnom licnoscu.

Sjediste IBECO dzemata i organizacije se nalazi u gradu Portlandu, u saveznoj americkoj drzavi Oregon, blizu usca rijeka Willamette i Columbia. IBECO svojim aktivnostima i clanstvom pokriva i grad Vancouver koji se nalazi u saveznoj americkoj drzavi Washington i sa Portlandom ga dijeli most na rijeci Columbia

Prema posljednjim podacima o stanovnistu iz 2014. godine, u Portlandu zivi oko 619,500 stanovnika, cineci Portland najvecim gradom u Oregonu, te trecim po saseljenesto u Pacific Northwest-u., tj. sjeverno-zapadu Amerike. Bosnjackih familija na podrucju Portlanda ima 300 do 400, ili blizu 3,500 osoba.

Naša misija

MJESTO OBRAZOVANJA

Pruzanje obrazovnih usluga u oblasti bosanskog jezika, engleskog jezika, religijskih ucenja, kao i ostale vrste edukacije pripadnika zajednice kako bi olaksalo njihovu integraciju u americko drustvo kao uspjesne i produktivne clanove drustva.

MJESTO MOLITVE

Staranje o vjerskim pravima Bosnjaka i u skladu sa mogucnostima osiguravanje svojim pripadnicima i clanovima izvrsavanje islamskih duznosti.

MJESTO DRUZENJA I RAZMJENE KORISNIH I PAMETNIH IDEJA

Promocija dobra i odvracanje od zla. Ucestvovanje u organizaciji i potpomaganju konferencija, diskusionih grupa, medjuvjerskih dijaloga, i drugih, sa svrhom poucavanja i ohrabrivanja drustva u edukaciji o Islamu i njegovoj duhovnosti, te da demonstrira Islam kao vjeru tolerancije i pravde. Saradnja i razmjena iskustava sa drugim islamskim i ne-islamskim zajednicama i organizacijama.

KROZ VJERSKE I DRUSTVENE AKTIVNOSTI, RAZVIJATI ZAJEDNICU I POMAGATI OSOBAMA U POTREBI

Organiziranje djelatnosti kojima se stjece, stiti i uvecava imovina IBECO dzemata i organizacije. Davanje nade u zivot i bolja zivotna nacela, borba provit depresije i ostalih oblika bolesti modernog drustva, pomoc svima onima kojima je to potrebno, unutar i van nase zajednice, kroz promovisanje vjere i vjerskih principa kao i kroz pruzanje osjecaja pripadnosti grupi, te zalaganje za ocuvanje vrijednosti braka i muslimanskog porodicnog i cjelokupnog zivota.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.